Einde van het schooljaar
De afgelopen weken hoor ik in mijn praktijk van alle ouders dat de kinderen en ouders moe zijn. Ze zijn toe aan vakantie. Logisch, want er wordt de laatste weken voor de schoolvakantie veel van iedereen gevraagd. Dat geldt niet alleen voor de kinderen maar ook voor de ouders en leerkrachten. De laatste weken voor de zomervakantie zijn vaak intens en staan vol met leuke/drukke uitjes en activiteiten. Allemaal heel gezellig maar het zorgt ook voor veel prikkels bij kinderen en een bepaalde structuur die wegvalt. Dit kan ervoor zorgen dat je kind prikkelbaar, moe en sneller boos en/of huilerig is dan anders. De weken voor de zomervakantie zijn te vergelijken met de decembermaand. Ouders hebben stress omdat er nog van alles moet gebeuren zoals cadeautjes regelen voor de juffen en meesters, werk afronden voor de vakantie en alle uitjes en activiteiten van school managen voor de kinderen. Kinderen kunnen spanning ervaren door de structuur die wegvalt, door alle uitjes en veranderingen en sommige kinderen hebben ook moeite om afscheid te nemen van een leerjaar en van de juf of meester. Je kan je voorstellen dat op deze manier je vakantie beginnen voor nog meer stress kan zorgen, daarom geef ik je 10 tips voor een goed begin van een relaxte vakantie.

Niet alles hoeft leuk te zijn
Voordat ik mijn tips met je ga delen wil ik graag nog iets tegen je zeggen. Realiseer je dat niet alles leuk, gezellig en perfect hoeft te zijn. Minder gezellige dagen horen er ook bij, die zie je niet bij je vrienden op instagram maar geloof mij maar dat ook hun kinderen niet alleen maar blij zijn. Als er even een dag bij zit dat het wat minder soepel liep bedenk dan : Morgen weer een nieuwe dag, het hoort erbij, écht!
10 tips voor een relaxte vakantie met hooggevoelige kinderen.
- Laat je kinderen en jezelf even “landen”. Na alle hectiek op school en werk kost het even tijd om te ontspannen. Gun jezelf en je kind die tijd. Maak de eerste dagen even 15 minuten per dag tijd vrij voor échte aandacht, 1 op 1.
- Zorg voor structuur. Natuurlijk geniet je in de vakantie van het feit dat je even helemaal niks moet. Toch kan het je kind helpen om bijvoorbeeld op vaste tijden te eten en bijvoorbeeld buiten te spelen. Dit geeft houvast. Spreek bijvoorbeeld ook concreet af hoe laat en hoe lang je kind schermtijd krijgt op een dag. Bijvoorbeeld. Om 13:00 mag je een uurtje t.v. kijken/gamen en daarna ga je weer buiten spelen.
- Als je op vakantie gaat bereid je kind dan voor. Vertel waar jullie heen gaan en laat dit ook zien door zo veel mogelijk plaatjes en een plattegrond op bijvoorbeeld internet te laten zien over de bestemming. Zo krijgt je kind er een beeld bij en dit zorgt voor rust in het hoofd van je kind. Dit zorgt ervoor dat je kind makkelijker kan schakelen. Ook als je een dagje weggaat is dit een goed idee.
- Neem vertrouwde dingen mee van thuis. Op vakantie is een hoop anders, maar het is goed om te benadrukken dat er ook veel dingen hetzelfde zijn. Bijvoorbeeld het bed is anders maar je knuffel is hetzelfde. Op vakantie lezen we ook een verhaaltje voor het slapen gaan en als we wakker worden gaan we ontbijten. Dit geeft houvast.
- Alle zintuigen van je kind staan op scherp als je op de plaats van bestemming aankomt, zeker bij hooggevoelige kinderen. De omgeving ziet er anders uit, de geuren, de kleuren en misschien een andere taal en ander eten dan je kind gewend is. Geef je kind de tijd om hieraan te wennen. Sommige kinderen gaan gelijk op onderzoek uit en andere kinderen hebben wat meer houvast nodig en blijven wat langer bij je. Beiden is oke.

6. Zorg dat je drukke activiteiten afwisselt met rustigere dagen. Je kind heeft tijd nodig om te “herstellen”. Dus na een dagje pretpark is het een goed idee om thuis of op de camping te blijven. Lekker bij het zwembad (in de tuin) of samen een spelletje te spelen.
7. In de vakantie gaan kinderen vaak later naar bed, dit hoeft geen probleem te zijn. Maar niet elk kind functioneert hier goed op. Kijk naar je kind. Gaat het later naar bed en slaapt het misschien ook wat langer de volgende ochtend? Is jouw kind de volgende dag uitgerust en happy? Geen probleem als het dan in de vakantie wat later naar bed gaat. Er zijn ook kinderen die minder goed functioneren op laat naar bed gaan. Bij deze kinderen merk je vaak dat ze smorgens net zo vroeg wakker worden als anders en dat i.c.m. de vele (vakantie) prikkels kan ervoor zorgen dat je kind oververmoeid raakt. Dit merk je snel genoeg. Merk je dat je kind vermoeid en prikkelbaar reageert? Dan is het handig om je kind niet té laat naar bed te brengen ook al is het vakantie. Als je kind wat ouder is kan je dit ook uitleggen. Met voldoende rust wordt de vakantie voor iedereen een stuk fijner.
8. Zorg ook voor voldoende tijd en ontspanning voor jezelf. Als je zelf ontspannen bent zullen je kinderen dat ook merken.
9. Als je niet op vakantie gaat maar thuis blijft, of de weken die thuis overblijven als school nog niet begonnen is kunnen zorgen voor verveling bij een kind. Maak samen een verveelpot. Daar stop je allerlei briefjes in met suggesties om te doen. Verveeld je kind zich? Pak de pot erbij en je hebt weer een hoop ideeën om te gaan doen. Al zorgt een beetje verveling vaak ook weer voor nieuwe creatieve ideeën.
10. Genieten!! Het klinkt logisch, maar ga er met z’n allen van te genieten. Geniet van de tijd die je hebt met je kinderen, de 1 op 1 aandacht. Geniet van de tijd die je voor elkaar hebt en dat jullie even niks moeten.