Inhoud

Jouw kind en de wereld

Inhoud

De invloed van het nieuws op jouw kind

Gisteren was ik voor mijn werk op een school en daar zag ik een meisje huilen. Ze huilde om de oorlog in Oekraïne. Er was een leerkracht bij haar om haar te troosten en met haar te praten, ik zag het van een afstandje. Het greep mij zo ontzettend aan, de angst en het verdriet van het meisje in haar ogen te zien. Later begreep ik dat het meisje van Oekraïense afkomst is.

De nieuwsberichten over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn overal. In de krant, op je telefoon, op televisie en op de radio. Of het nare nieuws van de gijzeling deze week in Amsterdam.

Wat doet dit nieuws met jou? En wat doet het met jouw kind? Het nieuws kan veel invloed hebben op jouw kind. 

Hieronder deel ik een paar tips met je hoe je hier met kinderen mee om kan gaan. Dat is natuurlijk leeftijdsafhankelijk.

Wat vertel je wel en niet aan je kind?

0-4 jaar: De hele kleintjes hebben nog geen besef van oorlog, gelukkig maar. Zorg ervoor dat ze niets zien of horen, scherm ze zoveel mogelijk af van de nieuwsberichten. Let hierbij ook op de nieuwsberichten die je hoort op de radio als je bijvoorbeeld in de auto zit en de televisie die aanstaat terwijl jij denkt dat je kind lekker aan het spelen is. Zorg dat er geen nieuws aanstaat met je kind in de buurt. 

4-6 jaar: Probeer ook op deze leeftijd je kind nog zoveel mogelijk af te schermen voor het nieuws wat het kind nog niet begrijpt. Kinderen in deze leeftijd betrekken alles nog op zichzelf. Wat ergens anders gebeurd kan ook bij mij zomaar gebeuren. Dit kan voor veel angst zorgen. Probeer je kind gerust te stellen als dat nodig is.

6-12 jaar: Vanaf een jaar of 6 a 7 krijgt je kind veel meer mee. Dit heb je niet altijd voor het kiezen, in hun omgeving en op school krijgen ze ook dingen mee. Afschermen voor dit nieuws lukt dan ook niet meer. Wat in deze leeftijdsfase belangrijk is is dat je beschikbaar bent voor je kind. Zodat het angsten en vragen bij je neer kan leggen. Zeker met de nieuwsberichten van deze oorlog is dat belangrijk. De behoefte van elk kind is anders in deze leeftijd. De gevoeligheid waarmee het op nieuwsberichten reageert ook. Kijk goed naar de behoefte van jouw kind. Kijkt jouw kind naar het jeugdjournaal? Kijk dan samen. Kijk mee met je kind zodat je er samen over kan praten. Doe dit met je volle aandacht. Ook voor de wat oudere kinderen is dit belangrijk. Zo gaat het nieuws niet een eigen leven leiden in hun hoofd maar kan je waar mogelijk nuanceren en er samen over praten.

Gevoelige kinderen en het nieuws

Mocht je kind veel piekeren en door het nieuws moeilijk in slaap vallen, dan is het een goed idee om het jeugdjournaal niet vlak voor het slapen te kijken maar om het bijvoorbeeld de volgende dag terug te kijken op een ander tijdstip. Kijk dit dan wel weer samen.

Praat er samen over met je kinderen als ze die behoefte hebben. Dat kan al een gerust gevoel geven.

Merk je dat je kind er veel last van heeft dan is het een goed idee om ervoor te zorgen dat ze er zo min mogelijk van mee krijgen. Dit is voor elk kind anders.

Dit is wat wij voor onze kinderen kunnen doen en daar mogen we dankbaar voor zijn. Knuffel je kind en houd elkaar maar stevig vast. 

Ik denk aan het meisje dat ik zag staan op het schoolplein. Ik hoop dat zij thuis ook een dikke knuffel krijgt en een luisterend oor, net zoals ze dat op school van haar leerkracht kreeg.

Mijn gedachten gaan uit naar alle kinderen in Oekraïne en Rusland die niet gerust gesteld kunnen worden zoals wij dat met onze kinderen wel kunnen doen. Maar die bang zijn of op de vlucht voor wat komen gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *