Inhoud

Het Sinterklaasgeheim

Inhoud

Sinterklaas voor grote kinderen

 

Ik weet het nog goed, als klein meisje was ik verliefd, ongeveer 4 of 5 jaar oud was ik toen ik voor het eerst thuis kwam en tegen mijn moeder zei dat Sinterklaas op school was geweest en hij had twee pieten meegenomen. 1 piet daarvan was piet Pedro. En ik vond piet Pedro zo ontzettend leuk en grappig maar vooral ook heel lief, dat ik verliefd was op piet Pedro. Zo vertelde ik dat aan mijn moeder. Mijn moeder had piet Pedro niet gezien want zij had een volleybaltoernooi, precies op de dag dat sinterklaas op school kwam. Dat vond ik jammer..

Een jaar verstreek en ik was verheugd dat Sinterklaas weer een bezoek aan onze school zou brengen. Ik was piet Pedro niet vergeten en hoopte dat sinterklaas deze piet weer mee zou nemen, dan zou mijn moeder hem ook kunnen zien. Tot mijn grote vreugde had de Sint weer dezelfde twee pieten meegenomen waaronder piet Pedro. En ik vond piet Pedro nog even leuk, grappig en lief. Wat ik wel stom vond is dat mijn moeder weer een volleybaltoernooi had, precies op deze dag. Maar desondanks kwam ik vol verhalen thuis, niet zozeer over sinterklaas maar over piet Pedro, ik was nog steeds verliefd op deze piet. En zo ging dit een aantal jaren door. Totdat er een jaar kwam dat piet Pedro op het dak van de school stond en door de brandweer gered moest worden, ik stond vol spanning naar dit tafereel te kijken toen kinderen tegen mij zeiden: He, dat is jouw moeder op dat dak! Ik zei nietsvermoedend nee hoor, dat kan helemaal niet, want mijn moeder heeft een volleybaltoernooi….

En zo kwam ik erachter dat ik jarenlang verliefd was geweest op mijn eigen moeder….

Eenmaal thuis gekomen kwam ik erachter dat er geen volleybal-toernooien waren geweest en dat mijn moeder als geen ander wist wie piet Pedro was. Toen ik met vragen kwam hebben mijn ouders die eerlijk beantwoord.

Nu is dit een mooi en schattig verhaal natuurlijk maar als kind voelde ik me toch wel lichtelijk voor de gek gehouden en ik voelde ook schaamte weet ik nog, ook tegenover mijn klasgenoten die al op de hoogte waren van het grote sinterklaasgeheim en ik er op deze manier achter kwam. Uiteindelijk overheerste het gevoel denk ik,  dat ik het nu ook wel stoer vond, dat ik het wist…

Mijn eigen kinderen zijn niet verliefd op mij, maar ja,  ik ben ook geen piet Pedro..

Een aantal weken terug hebben wij onze jongste zoon van 8 jaar op de hoogte gebracht van het grote sinterklaasgeheim. Dit moment mocht geen koude douche worden. Ik heb het boek Sinterklaas voor grote kinderen voorgelezen net zoals we dat bij onze oudste destijds gedaan hebben.  Door dit boek voor te lezen komen kinderen er op een speelse manier achter hoe het zit en worden ze zelf onderdeel van dit grote toneelstuk. Een hele fijne manier om je kind te vertellen hoe het werkelijk zit. Dit boek bestond in mijn tijd natuurlijk nog niet, anders had piet Pedro zeker weten een hoofdrol gekregen in dit boek, want piet Pedro blijft de leukste en de liefste!

 

5 Tips om je kind in te lichten over het sinterklaasgeheim:

 

  1. Kies het juiste moment. Wacht niet totdat sinterklaas in het land is als je van plan bent om het te vertellen. Kinderen zitten dan vol spanning en emotie en de teleurstelling kan dan vele malen groter zijn.
  2. Door het boek “Sinterklaas voor grote kinderen” voor te lezen is het niet zo’n koude douche voor je kind. De waarheid over sinterklaas wordt op een speelse wijze onthult. Je kind tekent hierbij ook een contract wat het extra stoer en belangrijk maakt voor je kind om dit geheim te bewaren samen met de andere volwassenen en grote kinderen. Als het ware wordt jouw kind onderdeel van dit grote toneelstuk.
  3. Neem de tijd om alle vragen van je kind eerlijk te beantwoorden. Het nieuws moet landen en ook de dagen erna kunnen er nog vragen komen.
  4. Wanneer vertel je het? Dat is voor iedereen anders, jij beslist wanneer het moment er is. Is jouw kind extreem gespannen rondom de sinterklaastijd, of misschien zelfs bang? Dan kan ik me voorstellen dat je ervoor kiest om het eerder te vertellen hoe het zit om wat spanning weg te halen voor je kind. Heeft je kind alleen gezonde spanning voor sinterklaas en geniet het volop van die tijd dan wacht je wellicht wat langer voordat je het verteld. En sommige kinderen geven zelf heel goed aan als ze eraan toe zijn om op de hoogte gebracht te worden door twijfels en vragen die ze stellen, dat zou ook een goed moment kunnen zijn om eerlijk te zijn over deze beste man. 
  5. De meeste scholen gaan vanaf groep 5 lootjes trekken en vaak geloven de meeste kinderen dan niet meer in sinterklaas. Wil je voorkomen dat jouw kind het van andere kinderen op school hoort hoe het zit of wil je niet dat jouw kind een van de weinige is uit de klas die weet hoe het zit? Probeer het dan na de start van het schooljaar, als ze een beetje gewend zijn maar voordat de sinterklaastijd aanbreekt te vertellen.

 

En dan voor alle vaders en moeders: Sterkte en succes. Ik had zelf namelijk een brok in mijn keel toen ik het boek voorlas aan onze jongste, noem me maar een emo-muts, ben ik ook. Maar het geheim heeft ons huis bij deze verlaten en dan sluit je ook weer een fase af.

En de reactie van onze kinderen? 

“Ik had het niet verwacht, maar vind het ook wel leuk om te weten nu”.

En onze oudste was ons destijds zelfs dankbaar na het voorlezen van dit boek hij zei: “Ik ben blij dat jullie dit verteld hebben, anders was ik hier nooit van mijn leven achter gekomen”.😊

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *