Inhoud

Kan het wat langzamer?

Inhoud

Kan het wat langzamer?

Even doorlopen…..
Schiet nou op we komen te laat……
Doei mama gaat vast…..
Herkenbaar?
Er zullen niet veel kinderen zijn die veel begrip tonen als jij haast hebt. Een kind vindt dat miertje wat op de stoep loopt een stuk belangrijker en interessanter dan het feit dat jij haast hebt. Of even een voorbeeld zoals het hier thuis gaat; Die laatste 3 blz van de Donald Duck uitlezen heeft écht meer prioriteit dan mijn haast.
Wij gaan vaak veel te snel voor kinderen. Probeer je maar eens in te denken dat je in de maat loopt terwijl iemand op een trommel slaat. Dit zal prima gaan als het tempo ok is en niet té snel. Maar slaat degene heel snel achter elkaar op de trommel en ook nog onregelmatig dan is het onmogelijk om in de maat te blijven lopen en als je dan toch een poging waagt dan is het je niet gelukt maar ben je er wel heel erg moe van geworden.
Dit voorbeeld is te vergelijken met het tempo wat wij (regelmatig) van onze kinderen verwachten. Bijna onmogelijk voor ze. Het tempo van een kind ligt stukken lager dan dat van ons.

Een herkenbaar voorbeeld is een dreumes die naar zijn vader zwaait op de opvang als vader de hoek al om is. Het kost namelijk tijd voor de hersenen om alle informatie te verwerken. Bij een baby/dreumes hebben we als ouders dit begrip vaak wel, maar vanaf een jaar of 2 of 3 vinden we het toch wel handig als een kind zich aanpast aan ons tempo. Dit is geen reële verwachting. Probeer om die reden wat vertraging aan te brengen in je gezin en je zal merken dat dit iedereen goed doet.

Een beetje vertraging..

Vertraag ook als je je kind een vraag stelt: Je vraagt je zoon van 10 bijvoorbeeld of hij even de tafel wil afruimen. Deze boodschap moet even landen en dan kan je verwachten dat je een antwoord terug krijgt. Heel eerlijk, ik betrap mezelf er soms ook op dat ik voordat de boodschap is geland al zeg: Hallo, ik vroeg je wat. Het is niet zijn intentie om niet te luisteren maar ik gaf hem niet genoeg tijd om überhaupt te kunnen reageren.

Probeer een keer boodschappen te doen op een moment dat je veel tijd hebt en laat je kind het tempo in de supermarkt bepalen, of kijk samen naar een filmpje op tv en laat dat opruimrondje even voor wat het is. Dit soort dingen kost tijd maar je zal merken dat het je ook een heleboel oplevert.
Als vader en moeder van jonge kinderen zit je in de drukste tijd van je leven. Je bent voor je gevoel altijd druk en hebt vaak haast. Hoe doen andere ouders dat? Want minder stress in je gezin (en dus wat meer vertraging) zou best lekker zijn.
Een beetje stress hoort er wel gewoon bij bij een druk gezin. We kennen het allemaal. Je hebt een leuke baan die misschien veel van je vraagt, je hebt je sociale leven waar je graag tijd aan wil besteden en misschien een partner die je ook graag je aandacht wil geven en daarnaast nog sporten en tijd voor jezelf én  je hebt leuke kinderen die ook, terecht, veel tijd en aandacht van je vragen.

Maar een deel van de stress kan je makkelijk vermijden. Laat de boel eens de boel, morgen is er weer een dag om te stofzuigen. Leg de lat voor jezelf niet te hoog, hiermee voorkom je dat je van je kinderen een te hoog tempo verwacht.
‘Smorgens een half uurtje eerder opstaan helpt ook heel erg mee om het tempo voor je kinderen aangenaam te houden. Dan begin je de dag allemaal een stuk relaxter.

Geen stress wel vertraging

Dus voel je je opgejaagd en gestresst? Zorg er dan voor dat je bewust wat vertraagd, het helpt écht! En je doet je kinderen een groot plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *