Inhoud

Luisteren met je hart

Inhoud

Kijken doe je met je ogen, luisteren doe je met je hart.

Mijn kind luistert niet. Een veel gehoorde klacht van ouders.

Mijn vader/moeder luistert niet naar wat ik zeg, een veel gehoorde klacht van kinderen.

Even wachten..

Zeg eens eerlijk, hoe vaak zeg jij tegen je kind: Even wachten..

Even wachten. Ik hang even de was op en dan kom ik een spelletje met je doen.

Even wachten, ik maak dit even af en dan luister ik naar je.

Wanneer luister je écht naar je kind? Natuurlijk moeten kinderen ook leren dat ze soms even moeten wachten, daar is helemaal niks mis mee maar soms is het misschien niet nodig om te wachten en ben je meer beschikbaar als ouder dan je denkt. Als je er bewust op gaat letten zal je zien dat je minder vaak “even wachten” hoeft te zeggen.

Als je kind(eren) niet goed luisteren probeer jezelf dan de vraag te stellen of je zelf wel goed luistert? Écht goed luisteren is soms namelijk best wel heel moeilijk. Maar je gehoord en begrepen voelen is een diepe menselijke behoefte en dus heel belangrijk.

Wat kan je doen als je merkt dat je soms even geen tijd hebt om te luisteren, of je merkt dat je te druk in je hoofd bent om goed te kunnen luisteren?

Als je echt even geen tijd hebt vertel je kind dan wanneer je wel tijd hebt en hou je aan je afspraak. Als je kind aandacht wil en je wil bijvoorbeeld net gaan koken, de was ophangen etc. probeer je kind hier dan bij te betrekken. Misschien vindt jouw kind het heel leuk om te kunnen helpen. Als het onrustig om je heen is en je maar met een half oor kan luisteren helpt het om even beeldschermen bijvoorbeeld uit te zetten, je telefoon weg te leggen of om een rustige plek te zoeken, pas dan kan je écht luisteren naar wat je kind wil zeggen.

Luisteren is daadwerkelijk horen wat jouw kind je duidelijk wil maken.

Wist je dat écht contact voor je kind bijna net zo onmisbaar is als eten en drinken? Luisteren is daadwerkelijk horen wat jouw kind je duidelijk wil maken.

Hoe vaak zeg jij Nee?

En zeg eens eerlijk? Hoe vaak zeg jij nee tegen een verzoek van je kind? En nog interessanter, waarom zeg je nee? Dit is leuk om bij jezelf na te gaan en te onderzoeken.

 

Probeer zuinig te zijn met het woordje “nee”. Reageer niet meteen met nee op een verzoek van je kind maar denk eerst na over waarom het niet kan en wat er wel kan. Waarom zeg je eigenlijk nee? Als je jezelf die vraag stelt dan kan je in veel gevallen waarschijnlijk ook “ja” zeggen. Als iets echt niet kan of mag leg dan uit waarom en wanneer het wel kan en mag. 

Luister met je hart en je kind voelt zich begrepen en geliefd!

Laatst las ik zo een mooie tekst: Luister met je oren en je kind voelt zich gehoord. Luister met je ogen en je kind voelt zich gezien. Luister met je hart en je kind voelt zich begrepen. En geliefd!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *