Inhoud

Mag jouw kind boos zijn?

Inhoud

Ken je dat? Je bent moe en er gebeurt iets verdrietigs, je voelt je tranen branden maar je zit op dat moment op je werk met allemaal collega’s om je heen en je vindt dit geen handig moment om eens in tranen uit te barsten. Je houdt je in. Aan het eind van de dag kom je thuis en je verteld je partner wat er is gebeurd en je kan je ingehouden tranen eindelijk even laten stromen. Hoe zou het zijn als je partner dan zou reageren door te zeggen: Nou, maar daar hoef je toch niet om te huilen? Veeg je tranen maar af dan praten we verder, je bent tenslotte geen baby meer. Ik vind het niet nodig dat je hierom huilt.

Ik weet wel zeker dat je je door deze reactie niet beter gaat voelen. Sterker nog, je zal je eerder nog vervelender voelen. En dat zal de hele sfeer niet positief beinvloeden.

Wat als je partner zou zeggen: Jij zal wel een moeilijke dag gehad hebben, laat je tranen even gaan, je partner houdt je vast en zegt even helemaal niks. Na een tijdje zegt hij/zij vertel me wat er is gebeurd.

Ik durf te wedden dat je tranen sneller gedroogd zijn en er ruimte ontstaat bij jou om het uit te leggen en het zal je daarnaast een opgelucht gevoel geven waardoor jij daarna met een prettig gevoel weer verder kan.

Je voelt hem al aankomen, zo gaat het heel vaak bij kinderen als het om emoties gaat. Positieve emoties kunnen we meestal wel handelen maar als het om negatieve emoties gaat dan wordt het al ingewikkelder en willen we graag dat het stopt. Dit doen we met de beste intenties. Een kind wat verdrietig is willen we graag opvrolijken, goed bedoeld maar een kind wat is gevallen en een zere knie heeft mag best even huilen om deze pijn. Het doet tenslotte zeer. De woorden, jij zal vast een zere knie hebben, huil maar even geven je kind erkenning en je leert dat hij/zij zijn emoties mag uiten. De erkenning is soms al genoeg om het verdrietige gevoel te laten verdwijnen. 

Wij zijn geneigd om snel te sussen met de woorden sssst, stil maar… Dit doen we al vanaf de geboorte. Een baby die huilt wordt zelden getroost met de woorden: Huil maar even. Maar eerder met de woorden: Stil maar..

Emoties bij kinderen

Emoties bij kinderen kunnen soms alle kanten opschieten. Er zijn zoveel emoties die kinderen kunnen ervaren zoals: Blij, bang, boos, verdrietig, teleurgesteld.

Als een kind blij is wordt hij zelden geremd in zijn emotie maar wanneer een kind boos is zijn we snel geneigd om deze emotie te stoppen. Een emotie ben je niet maar voel je op dat moment. 

Probeer het maar eens uit, wanneer je je kind even boos laat zijn, of verdrietig. Wanneer je zijn of haar gevoelens erkent en er laat zijn zal de emotie sneller zakken.

Bij jonge kinderen werk ik graag met de mood-knuffel. Dit is een handig hulpmiddel om woorden te geven aan emoties. De knuffel het een blij gezichtje en een sip gezichtje. Dit daagt kinderen uit om meer te vertellen over bijvoorbeeld een situatie die ze op school hebben meegemaakt.

Mocht je nog vragen hebben over de emoties bij jouw kind, laat gerust een berichtje achter of mail naar: kindercoachveenendaal.nl 

Ik denk graag met je mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *